null

Koniec remontu Łochowskiej 38a. Czekamy na nowych lokatorów

Drukuj otwiera się w nowej karcie
Zdjęcie przedstawia przestronne nieumeblowane mieszkanie, białe ściany, brązowa podłoga oraz kuchnia.
Mieszkanie komunalne w zrewitalizowanej kamienicy przy ul. Łochowskiej 38a | Autor: UD Praga-Północ

Kamienica przy ul. Łochowskiej 38a to kolejny adres, pod który w nadchodzących dniach wprowadzą się nowi lokatorzy z Pragi-Północ. W budynku powstały 24 mieszkania komunalne. Zmieniło się również otoczenie nieruchomości, powstał kameralny plac zabaw dla dzieci oraz nowa altana śmietnikowa. Remont kosztował prawie 6,8 mln złotych.

Kamienica przy ul. Łochowskiej 38a na Szmulkach powstała w 1934 roku. Remont czterokondygnacyjnego budynku rozpoczął się w pierwszym kwartale 2019 roku. Wielkimi krokami zbliża się finał. Zniknęła siatka i rusztowania zabezpieczające nieruchomość na czas remontu, a oczom prażan ukazała się odświeżona elewacja. Kamienica odzyskała swój przedwojenny blask i urok, i czeka na nowych lokatorów.  

Mieszkańcy otrzymali oferty, teraz mogą przyjść, obejrzeć mieszkania i podjąć decyzje, czy chcą tu zamieszkać. Czekają 24 wyremontowane lokale z łazienkami. To kolejna kamienica gruntownie wyremontowana przy ulicy Łochowskiej. Cieszy nas zadowolenie nowych lokatorów  – mówi Ilona Soja-Kozłowska, Burmistrz Dzielnicy Praga-Północ m.st. Warszawy. 

Zadowolenie tym większe, że wśród nowych lokatorów są również osoby powracające do budynku, wysiedlone na czas gruntownego remontu.

Pierwsze wrażenie było korzystne, odnowiony budynek, wyremontowana klatka schodowa. Ważne, że powstała winda, bo będę mieszkać piętro wyżej niż wcześniej więc to duże udogodnienie. Kamienica wypiękniała, tego nie da się ukryć. Darze to miejsce dużym sentymentem i to ważny dla mnie moment – mówi pani Jolanta, która wraz z mężem otrzymała lokal na 3. piętrze. 

Kamienica zyskała nową elewację z ociepleniem, dach i klatkę schodową. Została doposażona w nowoczesną windę, której wcześniej nie było. Wymienione zostały stropy, drzwi i okna oraz wszystkie instalacje. Dzięki nowej aranżacji powstały 24 nowe, wyposażone we wszystkie media lokale mieszkalne o łącznej powierzchni 869,33 m2 oraz 1 lokal użytkowy o powierzchni 19,45 m2.

Zmieniło się także otoczenie. Za budynkiem powstał równy plac z miejscami parkingowymi dla mieszkańców, jest też nowa altana śmietnikowa, a w oddali czeka kameralny, ogrodzony niskim płotkiem plac zabaw dla dzieci – opowiada Bożena Salich, dyrektor Zakładu Gospodarowania Nieruchomościami w Dzielnicy Praga-Północ.

Łącznie z kosztami dokumentacji budowalnej i zagospodarowania Zakład Gospodarowania Nieruchomościami w Dzielnicy Praga-Północ zainwestował w nieruchomość prawie 6,8 mln zł. Modernizacja nieruchomości była współfinansowana z Funduszu Dopłat z Banku Gospodarstwa Krajowego.

 

Zdjęcie przedstawia przestronne nieumeblowane mieszkanie, białe ściany, brązowa podłoga oraz kuchnia.
Zobacz galerię (14 zdjęć)
Na zdjęciu czterokondygnacyjna zrewitalizowana kamienica.
Na zdjęciu nowa wiata śmietnikowa w kolorze szarym.
Na zdjęciu odrodzony niskim płotkiem plac zabaw dla dzieci. W oddali stara kamienica.
Widok przez okno na zielone podwórko, drzewa i plac zabaw.
Na pierwszym planie bązowe drzwi wejściowe oraz numer 16. W oddali widok na nieumeblowane mieszkanie komunalne.
Nieumeblowany pokój, białe ściany, brązowa podłoga. W oddali drzwi balkonowe i widok za oknem.
Nieumeblowane mieszkanie w zrewitalizowanej kamienicy. Na pierwszym planie pokój, na drugim planie drzwi wejściowe i korytarz.
Widok z mieszkania na ulicę. Na pierwszym planie drzwi balkonowe, okna i dwa parapety pod każdym z okien.
Zdjęcie przedstawia łazienkę. Po lewej stronie umywalka, po prawej sedes, prysznic i grzejnik ścienny.
Widok na puste mieszkanie w zrewitalizowanej kamienicy. W oddali kuchnia.
Dwa puste pokoje w mieszkaniu w zrewitalizowanej kamienicy. Białe ściany, brązowa podłoga.
Na zdjęciu wejście do nowego mieszkania komunalnego. Na ścianie włącznik do światła, domofon oraz dwie skrzynki. Obok nich brązowe drzwi do toalety oraz fragment pokoju.
Puste mieszkanie w zrewitalizowanej kamienicy. Białe ściany, brązowa podłoga.